Magyar hüllők

Magyarországon honos hüllőfajok

A kígyók, gyíkok és kétéltűek ártalmatlanok, s gyakran hasznos haszonbérlői a környezetünknek, mert irtják a rovarokat és a kártevőket. Egy átlagos béka kb 10 kg (!) ízeltlábút is elfogyaszt egy évben, és ugyanez igaz a gyíkokra is! Ha megjelennek a kertjeinkben, az az egészséges, gyógyuló környezet biztos jele. Próbáljunk hát békében együtt élni velük!

tetszhalott vizisiklo
magát halottnak tettető vizisikló

Ha az őshonos hüllőket tanulmányozzuk, gondolni kell arra, hogy tájanként eltérő fajtaváltozatok léteznek, és minden egyed egy kicsit különbözik a többitől. De a fő vonások (fej, szem, test formája, mintázata, lelőhely) segítenek eligazodni. További segítség lehet az oldal alján levő felhasznált irodalom és linkek jegyzéke, és a letölthető Magyar hüllőink Ki-mit-tud és Képtár, ahol az összes magyar hüllő szerepel (kígyók, gyíkok, teknős). Az MME (Magyar Madártani Egyesület) Mocsári teknős ismeretterjesztő füzete (PDF) is letölthető. A képek pedig segíthetnek az azonosításban!

Magyar hüllők ki-mit-tud >>

MME Mocsári teknős ismeretterjesztő füzet >>

Magyar kígyók, és gyíkok színező >>

Ha vadon élő kígyóba, gyíkba vagy teknőcbe botlasz, sohase bolygasd! Hagyd békén, ott ahol van! Tudod, élni és élni hagyni…

Hüllők leírása, elterjedése, élőhelye, testfelépítése, életmódja:

Kígyók (7 faj) >>

Gyíkok (7 faj) >>

Teknős (1 faj) >>

Galéria

[smartslider3 slider=”6″]