Magyarországon honos hüllőfajok

A kígyók, gyíkok és kétéltűek ártalmatlanok, s gyakran hasznos haszonbérlői a környezetünknek, mert irtják a rovarokat és a kártevőket. Egy átlagos béka kb 10 kg (!) ízeltlábút is elfogyaszt egy évben, és ugyanez igaz a gyíkokra is! Ha megjelennek a kertjeinkben, az az egészséges, gyógyuló környezet biztos jele. Próbáljunk hát békében együtt élni velük!

Magát halottnak tettető vizisikló

tetszhalott vizisiklo

Ha az őshonos hüllőket tanulmányozzuk, gondolni kell arra, hogy tájanként eltérő fajtaváltozatok léteznek, és minden egyed egy kicsit különbözik a többitől. De a fő vonások (fej, szem, test formája, mintázata, lelőhely) segítenek eligazodni. További segítség lehet az oldal alján levő felhasznált irodalom és linkek jegyzéke, és a letölthető Magyar hüllőink Ki-mit-tud és Képtár, ahol az összes magyar hüllő szerepel (kígyók, gyíkok, teknős). Az MME (Magyar Madártani Egyesület) Mocsári teknős ismeretterjesztő füzete (PDF) is letölthető. A képek pedig segíthetnek az azonosításban!

Ha vadon élő kígyóba, gyíkba vagy teknőcbe botlasz, sohase bolygasd! Hagyd békén, ott ahol van! Tudod, élni és élni hagyni…

Hüllők leírása, elterjedése, élőhelye, testfelépítése, életmódja:

Galéria

Click here to add your own text